Археолози от Националния исторически музей откриха варовикова милиарна колона, издигната от

...
Археолози от Националния исторически музей откриха варовикова милиарна колона, издигната от
Коментари Харесай

Археолози от НИМ откриха милиарна колона, издигната в чест на император Траян Деций |

Археолози от Националния исторически музей откриха варовикова милиарна колона, издигната от градския съвет на Никополис пъкъл Иструм през 249 година в чест на император Траян Деций, при разкопки в Троянско през юли, оповестяват от НИМ.

Откритието е част от резултата от приключилата археологическа експедиция край римския пътен комплекс Состра до село Ломец, Троян. Проучванията, финансирани от общината, управлява проф. доктор Иван Христов от НИМ.

Намерени са и основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра, ситуиран на пътя Ескус-Филипополис. Тя широка 2,20 м и се простира източно от двете му стени, проучвани през последните 20 година Съоръжението е унищожено преди III век, когато е построен пътят пред кастела. От вътрешна стена, на равнище фундиране на основите, в жълт покрит с глина слой, подправен с дребни фрагменти от строителна керамика, са открити профилирана фибула, датирана за края на I век, и римски републикански денар, отсечен в 58 година прочие Хр.

С новото изобретение се усилва експозиционната повърхност на Состра. За нея тази и идната година ще се грижи община Троян по утвърден от Министерството на културата план за консервация и социализация на старините. Предвижда се консервирането на голям брой структури от крепостта, създаване на посетителски център и паркинг. Паралелно тече съставянето на подробна археологическа карта на римски обекти, построени към крепостта Состра в долината на р. Осъм, в землищата на четири троянски и ловешки села.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, украшения. Най-ценната облага за троянския музей е варовикова милиарна колона издигната от градския съвет на Никополис пъкъл Иструм през 249 година в чест на император Траян Деций. Този монумент потвърждава, че Состра е крайпътна станция, до която минава освен пътят за Филипополис-Ескус, само че и различен значим за провинция Долна Мизия път в посока Никополис пъкъл Иструм. Твърде евентуално е издигането на колоната да е било обвързвано с прекосяването към Состра на самия император, за който се знае, че умира две години по-късно с борба с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият сходен монумент в зоната пред основната врата на кастела. Първият бе открит през 2016 г в прилежащ сондаж. Тя е била отдадена на император Филип I Араб през 244 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР